середу, 10 червня 2009 р.

Новгород-Сіверський


Український Новгород розташований на північній поліській землі, серед лісів, над широкими розливами мальовничої Десни. Могутність природи доповнюється шедеврами давньої сакральної та побутової архітектури. Новгород-Сіверський— місто обласного підпорядкування, районний центр Чернігівської області, що має близько 15 тисяч мешканців, ховає у собі тисячолітню історію. Саме звідси князь Ігор Святославич розпочинав свій невдалий похід на половців, описаний в "Повісті о полку Ігоревім". З місцевої чоловічої гімназії вийшли в світ перший ректор Київського університету М.О.Максимович, засновник російської педагогіки К.Д.Ушинський, революціонер-народник і винахідник М.І.Кибальчич. Сіверщина - батьківщина екс-президента України Леоніда Даниловича Кучми. Тому у цьому провінційному містечку тотальна старовина раз-у-раз переплітається з деякими вкрапленнями модерновості: автовокзал, готель, стадіон, реконструйований монастирський комплекс... Словом, якщо ви прагнете побачити справжню сіверську природу і відчути подих слобожанської історії - вам саме сюди!

1. Історія міста
Перша літописна згадка належить до 1044 р. Назва походить від укріплення Новий Городок, що виникло на старому городищі сіверян. З 1097 р. місто стало центром Сіверського князівства. З 1619 р. знаходилось під владою Польщі. У 1620 р. надане магдебурзьке право. З 1663 р. — сотенне місто Стародубського полку. Герб наданий в 1620 р. королем Сигізмундом ІІІ. В зеленому полі зображувалась міська стіна з баштою, а з боків — золоті спис і шабля. Герб символізує серйозний опір жителів міста військам Лжедмитрія, вчинений восени 1604 р. 1667 року за умовами Андрусівського перемир'я увійшов до складу Московського царства...
2. Варто відвідати в місті
- Деревяна забудова XIX ст (купецькі будинки) в центрі міста. Рідко в якому місті столітня архітектура збереглась в такому автентичному стані.
- Торгові ряди XIX ст. (вул.50-рiччя Жовтня, 2, 4)
- Музей міста (вул. Комуністична, 3. Тел.: (04658) 2-15-40)
- Водонапірна башта з мозаїкою Леніна і Сталіна (далі вздовж торгових рядів)
- Микільська церква (ХVІІІ ст.) – шедевр дерев’яної сакральної архітектури, у XXI ст. перефарбований в неприродно їдучий гірчичний колір. (вул.Коротченка, 18)
- Успенський собор (кін. ХVІІ-ХVІІІ ст.) вул.Р.Люксембург, 3.
- Тріумфальна арка (1786-1787), споруджена в честь приїзду Катерини ІІ. (вул.К.Маркса, 34)
- Парк Шевченка з алеєю героїв ВВВ
- Спасо-Преображенський монастир (XI-XIX ст. ) - візитівка міста. (вул.Пушкiна, 1). Комплекс включає:
Надбрамна дзвінниця XVI- XIX ст.
Головний собор Спасо-Преображенського монастиря (ХVІІІ ст.), збудований за проектом Дж. Кваренгі.
Музей
Іконна лавка
Келії
Княжий терем (розкопки фундаменту під склом) >>> стаття про цю знахідку
Муровані монастирські стіни з вежами, що є зразком оборонної архітектури XVІІ ст. По реконструйованим деревиних обороннимх прибудовах можна піднятися наверх, звідки відкривається захоплюючий вид на розливи Десни.
-памятники:
Богдану Хмельницькому (на в'їзді до ценральної частини міста)
Князю Ігорю Святославовичу (на центральній площі)
Віщому Бояну
Ярославні (між монастирем і Десною)
3. Варто відвідати поза містом
- с. Дігтярівка. Покровська церква (1709-1710) - українське бароко.
- с. Ларинівка. Покровська церква (1902) - зразок "єпархіальної архітектури".
- с. Чайки – батьківщина екс-президента України Л.Кучми з чудовою ділянкою шосе, реставрованою церквою св. Параскеви П’ятниці і крутим дитячим садком.
- с. Гремяч – найпівнічніша точка України, митний перехід в Російську Федерацію
4. розташування і транспорт
Де знаходиться? (Карта)
На північному-сході Чернігівської області за 176 км від обласного центру і 44 км від Російського кордону. Місто розташоване на горбах мальовничого берега р.Десни
Як дібратися?
Автобусом з Чернігова (176 км), або Шостки (28 км). Також сюди курсують прямі автобуси з Києва (цетральний автовокзал - за розкладом раз удень; метро Лісова, метро Чернігівська - по наповненості). Незважаючи на наявність шикарного залізничного вокзалу, якому можуть позаздрити деякі європейські столиці, з Києва по рейсам сюди нічого не ходить. Єдиний варіант – їхати з багатьма пересадками на електричках. Значно зручніше добиратись зі столиці до Шостки, а вже звідтіля на автобусі.
Як орієнтуватися? (План-схема міста)
В місті орієнтуватися легко. Історичний центр дуже компактний.
Залізничний вокзал . не зрозуміло для чого створений...

Автостанція
Розташована на в'їзді у місто. Тому, якщо автобус їде далі до центру, а ви хочете відразу дістатися до найцікавіших обєктів - не спішіть висідати на автовокзалі, а їдьте до Торгових рядів. З автостанції ходять "гарні" автобуси до Шостки, звідки зручно вертатись на Київ електропоїздом Шостка-Київ.
Міські маршрутки
Міський транспорт відсутній
Таксі
Існує. Проте його використання доцільне лиш для міжміських переїздів.
5. Сезон, одяг та спорядження
Якщо ціль Вашої поїздки – відвідати монастир та інші історичні пам’ятки – Новгород Сіверський цікавий у будь-яку пору року. Єдине, пам’ятайте, що з огляду на північне положення, тут може бути трішки холодніше, ніж у вашому рідному місті. Запасіться тепленьким одягом. Якщо ж вас заманила краса Деснянської природи – краще приїжджати в теплу і суху пору року. Фанатів зимової рибалки ;-) та естетів снігових пейзажів це не стосується…
6. Проживання
- готель "Словянський" - шикарний готель відразу біля монастиря, з прекрасним видом і всіма зручностями.
вул. Луначарского, 2
тел. +380 (4658) 31-551
- ПаСвИрДа. Готель розташований в центрі міста.
вул. Карла Маркса, 3
Тел.: +380 (4658) 21-225
- Hostel 'Sherwood' >>>
7. Харчування
a) Готувати самостійно.
Всі продукти можна купити на базарі ( на тиждень ) або в маленьких продуктових магазинчиках
b) Ходити в кафе чи ресторації:
кафе: ПаСвИрДа. вул. Карла Маркса, 3
8. Рекреація, дозвілля, спорт
Паломництво
Екскурсії
Відпочинок на природі
Купання в річці Десна
Рибалка

Диско-бар
Бари
Сувеніри
- магазин в центрі перед торговими рядами
- іконна лавка справа після входу в монастир
9. Корисні лінки
http://io.ua/s74562 - опис мандрівки
http://ukr-tur.narod.ru/istoukrgeo/allpubl/krajeznavstvo/zolotekilze.htm - стаття про Новгород-Сіверський
http://podorozh.info/?view=ob&kod=454&yazyk=ua - статті про Новгород-Сіверський

1 коментар:

  1. Шикарний вокзал побудований на "замовлення" тодішнього президента Кучми. Хоча економічно це було недоцільно, адже стати провідним залізничним вузлом місту не "світило". Тому й лишилась жителям Новгород-Сіверська згадка про "світле майбутнє" у вигляді вокзалу...

    ВідповістиВидалити