понеділок, 17 серпня 2009 р.

Зимне

Село у Володимир-Волинському р-ні.
5 км від райцентру.
Маршрутки від Володимира ходять регулярно з зупинки за автостанцією.

Зимне - важливий центр пізнавального туризму, паломництва (у тому числі іноземного).
Назва села пішла від зимової резиденції Володимира Великого, що знаходилась тут. На високому березі Луги біля язичницького капища (VI-VIIст.) князь 1001 р. побудував терем і два храми. Резиденція була оточена земляним валом, частина якого прослідковується в рельєфі досі.

ВАРТО ВІДВІДАТИ:

- Городище. Знаходиться на захід від Зимного – на крутому березі р.Луги. Багатошарова археологічна пам’ятка являє собою рештки двох поселень часів міді, раннього заліза і ранньослов’янське городище.


З вершини пагорба відкривається прекрасний вид на монастир та долину річки Луги, що вражає у будь-яку пору року:


- Святогірський жіночий монастир Успіння Пресвятої Богородиці.
Монастир заснований монахом Києво-Печерської Лаври преп.Варлаамом, що повертався з Афону 1073 р. Тут був створений підземний храм. Тепер у печерах розміщена маленька церква Варлаама Печерського.

XVIст. - споруджена церква св. Іуліанії кн.Ольшанської на залишках княжого терему.

З 1458р. монастир - власність князів Чарторийських. В цей період навколо монастиря побудовані оборонні фортечні стіни з чотирма вежами. Збережені бійниці тих часів.

Над вїзними воротами - вежа-дзвінниця, перебудована в 1898-99рр. у псевдоруському стилі.

1465-1779рр. - під фортечними мурами на північному схилі Святої гори, з якої відкривається прекрасний вид на долину р.Луги, будується Свято-Троїцька церква-ротонда, біля якої - один із входів до печер. Нижче - сходи, що ведуть до криниці-каплички з цілющою водою

1495р. - князь Федір Чарторийський на місці деревяної церкви Володимира будує камяний Свято-Успенський храм, що примикає до північних мурів.
За сприяння шляхтича у монастирі відкриваються друкарня, школа. Про меценатів свідчить 720кілограмивий дзвін, відлитий на замовлення у 1566р. Монастир став родовою усипальницею Чарторийських.

1682р. - монастир переданий уніатам, а волинський староста Чацький перебудовував православні храми на костели.

1795р. - після поділу Польщі знову переходить до православних

1939р. - більшовики закривають монастир. Йде поступова руйнація.
1991р. - відродження обителі.

- Ікона Зимненської Божої Матері - головна святиня монастиря, наділена чудотворною силою.

Навколишні села:

- На північний захід від Зимного біля с.Шистів є озеро округлої форми, діаметром до 200м. Розміщене у зниженні посеред лесових горбів, воно біля берегів почало заростати. Після належного облаштування містками озеро буде придатне для купання і відпочинку.

- Село Горичів (2 км від Зимного) може бути цікаве для дидактичного туризму. Тут є відслонення лесів у корінному березі річки, яка зникла внаслідок меліорації.

Корисні лінки:
Історія обителі - http://www.art.lutsk.ua/art/zymne/tkt1.html
Зимне на сайті Блекі - http://www.castles.com.ua/zymne.html

2 коментарі: