четвер, 10 вересня 2009 р.

Кирилівка - пляжний центр сонячного Азову

Уявіть собі селище міського типу на берегах Азовського моря, від якого в обидва боки відходять піщані коси з прекрасними пляжами: Федотова коса (45 км) та коса Пересип (9 км). На продовженні Федотової коси - Бирючому острові - дача президента України - спадок від генсеків СРСР. Лимани, що відділені від моря косами Утлюцький та Молочний містять багато корисної грязі.

В самому містечку і вздовж обох кіс розкинулось більш як 300 баз відпочинку на будь-який смак та ціну. Найбільше, що вражає в Кирилівці окрім чистого моря та широких піщаних простОрів - гігантський розмах конкуренції та можливостей вибору. Очі розбігаються серед численних турбаз, кафешок, ресторанів, торговців, розважальних атракціонів. Місця вистачає усім - і любителям тихого сімейного відпочинку, і адептам водних видів спорту, і фанатам активного денсінгу та ковбасінгу.

На кожному кроці - торговці фруктами, рибою, сувенірами, товарами першої необхідності. Не кажучи вже про тири, веселі гірки, лохотрони, банани, катери, квадрацикли та всі можливі атрибути пляжної столиці. Радує те, що взявши необхідну суму коштів, в Кирилівку можна приїжджати, не обтяжуючи себе жодних зайвими речами, бо ціни тут на рівні середньостатистичного обласного центру України.
(фото: старі, сучасні)


1. ІСТОРІЯ СМТ
1805 р. - засноване село Кирилівка сектантами духоборами.
Після 1864 - населення села складається з козаків Азовського війська, втікачів-рекрутів та колишніх кріпаків

1967 р. - на місці села створене смт.Кирилівка з курортною спеціалізацією.

Детальніше


2. ВАРТО ВІДВІДАТИ

- Центральний пляж. Більша концентрація пляжників. Відчувається вплив цивілізації, тому більше рекомендуємо туристичні бази на косах.
- Федотова коса з пляжами та Утлюцьким лиманом. Пляжі Федотової коси широкі. Ракушок багато, тому гарно можна помасажувати ступні під час ранкових пробіжок. Тенти, лежалки, надувні човни можна брати напрокат. Промислові центри далеко, що гарно сказується на чистоті води, яка дуже прозора і зазвичай тепліша, ніж в Чорному.
- Коса Бирючий острів - починається на дальньому краї Федотової коси після закінчення пляжно-рекреаційної зони з турбазами. Через КПП, можна пройти на територію Азово-Сиваського національного парку з мальовничими ландшафтами, різноманітною степовою та солончаковою флорою. Місце гніздування водно-болотних пташок.
- Коса Пересип з пляжами та Молочним лиманом - міні-копія Федотової коси. Гідрологічний заказник «Молочний лиман» (1900 га)


3. ВАРТО ВІДВІДАТИ ПОЗА СМТ

В Кирилівці місцеві тур-фірми пропонують такі екскурсії:
- Крим (2 дні)
- Асканія-Нова
- "Камяні могили"
- острів Хортиця (Запоріжжя)


4. РОЗТАШУВАННЯ І ТРАНСПОРТ

Де знаходиться?
Селище розташоване на південно-західному узбережжі Азовського моря в Запорізькій області. 42 км від Якимівки, 65 км на південь від Мелітополя, 183 км південніше Запоріжжя.
(Карта)

Як дібратися?
До Кирилівки можна дістатися автомобільним транспортом з Запоріжжя, Мелітополя, Якимівки, Бердянська, Харсона.
Залізницею потрібно їхати до Мелітополя, Якимівки чи Бердянська, а потім - на автобусах. В літній сезон рекомендується брати залізничні квитки завчасно, бо більшість потягів - це популярні транзитні на Крим,

Як орієнтуватися?
Місто має просту сітку планування (План-схема міста)

Залізничний вокзал.
Відсутній. Найближчі: Якимівка, Мелітополь, Бердянськ.
(Розклад руху поїздів)

Автостанція
В центрі міста.

Міські маршрутки
Незважаючи на значну протяжність кіс, вони мають безперебійне транспортне сполучення з центром селища. Маршрутки відправляються по наповненню з центральної автостанції.
На Федотовій косі нова асфальтова дорога проходить зі сторони Утлюцького лиману, так що вихід з турбаз на море є повністю безпечним. Відразу за воротами баз починаєтьсяширока смуга пляжу. Раніше тут проходила єдина дорога, що створювало відповідні незручності.


5. СЕЗОН, ОДЯГ ТА СПОРЯДЖЕННЯ
Найкращий сезон для відпочинку: червень-серпень.


6. ПРОЖИВАННЯ
http://www.kirillovka.su/ - шукайте контакти всіх баз на лівій панелі!

7. ХАРЧУВАННЯ

Приїхавши сюди і оцінивши ситуацію та свій бюджет, ви можете вибрати один із варіантів харчування або їх комбінацію:

а) Готувати самостійно. Всі продукти можна купити в магазинах, ринках та лотках:

b) Ходити в кафе чи ресторації, яких вдосталь побудували, тому купа вільних місць.

c) Харчуватись безпосередньо у місці проживання. В деяких турбазах є власні їдальні. Радимо наперед домовитись з хазяїном, якщо така послуга надається


8. РЕКРЕАЦІЯ, ДОЗВІЛЛЯ, СПОРТ

Плавання

Рибалка

Квадрацикли

Віндсерфінг

Грязелікування

Туристичні послуги.

Сауни, басейни.

Кінотеатри

Бари
- великий вибір на будь-який смак вздовж усього узбережжя

Розважальні центри:
- Центр розваг Texas(Техас) (коса Федотова)
- Колесо огляду (коса Федотова)
- Аквапарк (коса Федотова)


Сувеніри
- продаються всюди. Але асортимент нехитрий. Стандартно-пляжний.


10. ІНШІ СЕРВІСИ

Ринки:
- - в центрі селища
- - на початку Федотової коси
- - на дальній стороні Федотової коси
- - на косі Пересип

Торгова мережа: густа, складається з безлічі маленьких магазинчиків з широким асортиментом.

Інтернет: В центрі Кирилівки(навпроти міськради) - інтернет-кафе за 6 грн/год. На косах інтернет - великий дефіцит, коштує дорого. Хоча на деяких базах є wi-fi.


11. РЕГІОНАЛЬНІ НЮАНСИ
- Дуже обмежений вибір преси. Вся російськомовна та дуже попсова. Найсерйозніша газета, яку можна знайти на розкладках та в кіосках - "Комсомольська правдв"...

12. КОРИСНІ ЛІНКИ
http://www.kirillovka.su/
http://www.azovskoe.com.ua/kirillovka/index.htm

1 коментар: