понеділок, 11 жовтня 2010 р.

Трускавець: курортна столиця Прикарпаття

Автор: Роман Корнилюк


 

Трускавець – відоме далеко за межами України місто-курорт, славне своїми цілющими мінеральними водами. Тихе і спокійне містечко, яке з 1827 року поступово перетворилося на Мекку для тисяч відпочиваючих, розкинулось на передгір’ях Українських Карпат. Десятки готелів, санаторіїв, пансіонатів, мінеральні джерела і п’янке солодке повітря створили затишну оазу для оздоровлення та релаксації.

Здається, що все в цьому місті просякнуте розміреністю неквапливого санаторно-бюветного ритму. Навіть поліфонія з української, російської, польської, англійської мов на центральній площі містечка має якийсь своєрідний, заспокійливий характер.

І хоча, завдяки сильним лікувальним властивостям вод, у Трускавці найбільше приїжджих середнього та літнього віку, добре розвинута туристична інфраструктура дарує великі можливості і для активного молодіжного туризму.

Тут Ви знайдете широкий вибір спортивних і розважальних закладів, а також екскурсійних бюро, що пропонують різні тематичні подорожі по найцікавіших місцях Карпат, Галичини, Волині та Ближнього Зарубіжжя.

Довершений портрет Трускавця, на жаль, створити неможливо – його формує маса деталей, що намистинками пронизують тутешню курортну атмосферу – сотні людей з носатими керамічними кружками, що тричі на день стягуються зусібіч до бювету для «водопою», швидкі очі торговців карпатськими деревяними хенд-мейд цяцьками, хутрами та вовняними виробами, музика , що лине з кожн ої торгової лавки, веселі кольори охайних будинків, що красномовно свідчать про близькість Європи, столітній парк, навколишні сині карпатські простори на горизонті, повітря, яке можна пити – всього не перелічиш… (фото:  старісучасні)

1. ІСТОРІЯ МІСТА

Перші письмові згадки про Трускавець датуються 1462 роком. Існує кілька версій походження назви карпатського поселення – від місцевого варіанту імені Трохим –Трушко, польського слова truskavka – полуниця, або ж литовського druska – сіль, яку в часи середньовіччя активно добували на теренах Галіції. Хоча ще за часів розквіту Речі

Посполитої були відомі цілющі властивості мінеральних вод Трускавця, точкою відліку курортної історії міста офіційно вважають 1827 рік, коли відкрилась перша водолікарня і гостинний двір при ній.

Наприкінці ХІХ століття курорт здобуває неабияку популярність серед відпочиваючих, будуються нові готелі та пансіонати. У 1911 року мером міста, який здійснив суттєвий прорив в сторону європеїзації курорту стає Раймон Ярош.

В приміщенні його будинку(вілли) зараз розміщений музей народного художника Михайла Біласа. В радянські часи місто здобуло славу всесоюзної здравниці, про що свідчать численні гігантські за розміром санаторії у стилі соцреалізму.

За часи незалежності у Трускавці як гриби після дощу почали зявлятися сучасні приватні готелі, вілли, ресторани, кафе та супермаркети. Як не дивно, це не вплинуло на тиху та спокійну атмосферу містечка, а тільки пішло на користь. Адже такою розвинутим розмаїттям туристичної інфраструктури може похвалитись не кожен курорт.
- Детальніше , ще детальніше
- Ключові дати

2. ВАРТО ВІДВІДАТИ В МІСТІ:

-  Два бювети мінеральних вод – це кити, на яких тримається всесвітня слава міста-курорту.

Центральний бювет
   (№1) знаходиться на вул.Торосевича. Його вигляд відомий більшості населення України з етикеток на пляшках «Трускавецької».

Верхній бювет (№2) побудований у місці концентрації кількох великих санаторіїв часів соціалізму на вулиці Суховоля.  Щодня перед прийомом їжі сюди з усіх усюд сходяться відпочиваючі, щоб спробувати один із трьох видів мінеральних вод, приписаних для них лікарем: «Нафтусю», «Марію», «Софію» чи «Броніславу». Детальніше…


-   Курортний парк – чудова памятка садово-паркового мистецтва ХІХ-го століття, розкинувся на на схилі, що тягнеться від центрального до верхнього бювету.( Карта парку ). Парк насаджений в яскраво вираженому англійському стилі. На площі понад 60 гектарів можна знайти такі рідкісні декоративні види як тюльпанне дерево, магнолія, кримська сосна, тис ягідний, сакура, платан…

Проте найбільший інтерес у відвідувачів викликає джерело Юзя, вода якого завдяки вмісту природного гліцерину гарно впливає на стан шкіри і активно використовується для виробництва місцевої косметики. Крім цього, у парку знаходяться мінеральні джерела Едвард, Броніслава, Фердинанд.
 
Особливо красиво виглядає пам’ятник Адамові Міцкевичу, зведений у 1898 році на сторіччя від дня народження польського поета. Також обабіч тінистих алей можна знайти цікаві скульптури більш пізнього періоду, що зображають Мавку з Лукашем чи хлопця-цимбаліста.

-
  Деревяні вілли ХІХ ст., що являють собою шедеври карпатської деревяної архітектури й донині гарно виділяються навіть на фоні сучасних вілл, якими багатий Трускавець. Особливо цікавий будинок, в якому жив мер Раймон Ярош. Саме цій людині місто завдячує залізничним сполученням, що з'єднало тихе прикарпатське поселення з найбільшими містами країни.

-  Музеї, серед яких Музей історії міста

 

-  Культові споруди. В місті знаходяться храми основних конфесій – греко-католиків, римо-католиків і православних.
 Грекокатолицька церква св.Миколая (вул. Степана Бандери) оточена скульптурними композиціями Богоматері з дитям

 Римо-католицький костьол (старе фото),  

Православна церква св.Іллі знаходиться на окраїні Трускавця.

Вернісаж - Так називають місцевий ринок у центрі міста, де можна придбати специфічні товари прикарпатських майстрів: хутряні вироби, різьба по дереву, гриби ягоди та інші дари лісу.

3. ВАРТО ВІДВІДАТИ ПОЗА МІСТОМ
Численні туристичні компанії найчастіше пропонують такі напрями екскурсій з Трускавця:

- Львів(оглядовий, театральний)

- Славське (найбільший гірськолижний центр Львівщини)

- Крутогір (найближчий до Трускавця гірськолижний комплекс)

- Почаїв (екскурсія по Почаївській Лаврі)

- Ужгород-Мукачеве-Берегове (древні закарпатські міста з фортецями)

- Яремча-Скелі Довбуша (гірський курорт в Івано-Франківській області)

- Східниця-Урич (курорт - скелясті останці, на яких була деревяна фортеця)

- Золота підкова Львівщини (екскурсії по замках)

- Бойківські вечорниці (фольклорне дійство в кращих місцевих традиціях)

- Галицьке ранчо (садиба сільського зеленого туризму)

Замовити екскурсії можна в центрі міста у туристичних агентів, які активно чатують на клієнтів біля яскравих рекламно-інформаційних щитів. Також вилов клієнтів провадиться в холах великих санаторіїв і пансіонатів.

Самостійно можна вибратись за околиці до наступних туристичних пунктів:
- Дрогобич
- Борислав
- Моршин

Хоча екскурсійні бюро чомусь оминають увагою ці містечка, там теж можна знайти багато цікавого.

4. РОЗТАШУВАННЯ І ТРАНСПОРТ

Де знаходиться?
Місто Трускавець розташоване в Дрогобицькому районі Львівської області (Карта), 95 км південніше обласного центру. Курорт розкинувська у передгір’ї Карпат на висоті 350-400 м н.р.м.

Як дібратися?
До Трускавця можна дістатися залізницею з Києва, Харкова, Дніпропетровська на прямих поїздах. Або ж автомобільним транспортом зі Львова. Маршрутки з обласного центру регулярно (щопівгодини) відправляються з залізничного вокзалу, або з АС6. Також гарне автобусне сполучення з Тернополем, Чортковом, Івано-Франківськом, Коломиєю, Чернівцями.

Як орієнтуватися?
Місто має вигляд кола, центр якого знаходиться в низовині. Всі дороги, які спускаються вниз заведуть вас до центрального бювету. Тому орієнтуватися дуже легко (План-схема міста)

Залізничний вокзал.
Розташований близько до центру міста. Відразу біля вокзалу – стоянки маршруток і таксі. Адреса: вул. С. Воробкеича, 1. Тел. (03247) 5-13-81 (Розклад руху поїздів)

Автостанція
Знаходиться на північній околиці міста за кільцевою дорогою. Сюди курсують маршрутні таксі №1 та№2, а також радіо-таксі.  Адреса: вул. Дрогобицька, 35. тел. (03247) 5-02-63 (Розклад руху автобусів)

Авіа каси
-Адреса: вул. Героїв УПА, 2. Тел. (03247) 5-15-16
-Адреса: вул. Суховоля, 54а, оф.157. Тел. (03247) 6-75-98 («КийАвіа»)

Міські маршрутки
Існує 2 маршрути по місту, а також рейси до Дрогобича, Борислава, Східниці.

Таксі
Тел. 8-067-258-98-83. Ціни демократичні (10-20 грн. в межах міста на поч..2009-го)

5. СЕЗОН, ОДЯГ ТА СПОРЯДЖЕННЯ
Добре відпочити можна в усі пори року, якщо дотримуватись старої англійської  мудрості «нема поганої погоди - є поганий одяг». Тому влітку, рекомендуємо запастись парасольками чи дощовиками, бо є ризик потрапити на сезон рясних карпатських дощів.

Зими в Трускавці зазвичай мякі, багатосніжні. Хоча теплий одяг теж не завадить. Трускавець ніби створений для піших прогулянок чи ранкових пробіжок, тому потурбуйтесь про зручне розношене спортивне взуття з ребристою підошвою.

Зі спецспорядження зерніть увагу на носаті кружки для пиття мінеральної води. Чайникоподібна конструкція призначена для збереження емалі зубів від активної дії хімічних речовин, що розчиняють кальцій. Цю кераміку ви зможете придбати відразу на місці в кожному кіоску чи сувенірній лавці.

6. ПРОЖИВАННЯ

Варіантів для проживання в Трускавці є багато, кожен з яких має свою специфіку, що залежить від рівня сервісу, набору наданих послуг і бюджету клієнта.

Санаторії – це комплекси, які націлені в першу чергу на оздоровчі програми. Плюси – все в одному: купуючи путівку клієнт оплачує відразу проживання, харчування та лікувально-профілактичні процедури (ванни, озокерит, масаж тощо). Вартість коливається в межах 200-800 грн за добу. Мінуси – клієнт зазвичай зобов’язаний купувати путівку на термін більш, ніж 2 тижні, що не завжди є зручно. (Контакти)



Готелі та вілли – надають послуги проживання. Більшість з них побудовані в часи незалежності і перейняли європейські риси. Лікувальні програми можна проходити в водолікарні, купуючи «курсівку». Плюси – гарні умови проживання і наявність додаткових сервісів з широкими можливостями відпочинку, мінуси – вища ціна в порівнянні з орендою квартир. (Контакти)

Оренда квартир – найдешевший варіант. Але в такому випадку клієнт повинен самостійно вирішити питання з харчуванням. Звертайте увагу на розташування – чим ближче до центру, тим краще. Гарними можуть бути варіанти, якщо  поряд знаходяться санаторії з власними бюветами. Бажано заздалегідь вияснити умови проживання, близькість і наявність сусідів, щоб потім не виникло непорозумінь з господарем. Телефони можна дізнатись з місцевих газет, дошок оголошень, інтернету. (Контакти)

7. ХАРЧУВАННЯ

Приїхавши сюди і оцінивши ситуацію та свій бюджет, ви можете вибрати один із варіантів харчування або їх комбінацію:

a)    Готувати самостійно.
Всі продукти можна купити у великих супермаркетах:
- «Фуршет» (торговий центр «ТКС»)
- «Колібрі»
- «Барвінок»
- «Рукавичка»
продуктові магазини:
- «Продукти. Алкоголь»
- «Сова»
- фірмовий винний магазин «Масандра»

b)    Ходити в кафе чи ресторації:
- «У Ярославни» - бюджетний варіант. Гарні порції. Адреса: вул. Річки
- «Залізний кінь»
- Кав’ярня «Старе місто», навпроти головного ринку
- «Кварта»
- «Гражда»
- «Вавілон» (класні шашлики, жива музика - на любителя, коментатор написав «нормальна кабачна», хай буде так)
- «Козацький хутір»
- «Стара броварня»
- «Е-мое»
- «Міраж»
- «Асторія»
- «Club pH»
- Ресторан САС
- Ресторан Річки
- Ресторан Злагода
- Чебуречна, біля готелю Женева

c)     Харчуватись безпосередньо у місці проживання.
Радимо наперед домовитись з хазяїном, якщо така послуга надається

d)    Їдальні при санаторіях.
- Гранд-їдальня: санаторне трьохразове харчування, яке можна замовляти в розрахунку на добу.
- У багатьох санаторіях можна брати курсівки на харчування. Звертайте увагу, що при цьому вам прийдеться дотримуватись строго визначеного режиму дня;-)

8. РЕКРЕАЦІЯ, ДОЗВІЛЛЯ, СПОРТ

Лікування та профілактика. До вашого розпорядження 2 бювети мінеральних вод, бальнеоозокеритолікарня №1 і №2 , центральна курортна поліклініка, курортна поліклініка №2, Реабілітаційний SPA-центр «Мед-Палас», SPA-салон «Наталі», реабілітаційний центр «Еліна», Кліматичний салон Мертвого моря, салон тайського масажу «Лілаваді».

Туристичні послуги. Дуже багато туристичних компаній, що пропонують тематичні екскурсії по найцікавіших місцях Карпат, Галичини, Волині та Ближнього Зарубіжжя, а також допомагають обрати гарні варіанти проживання та лікування в самому Трускавці.

Гірськолижні центри знаходяться поза містом. Найближчий – у Бориславі Крутогір. Також можна поїхати в Славське. Транспортування і сервіс пропонують більшість тур операторів. Хоча легко можна зїздити туди самостійно. Деякі готелі пропонують прокат лижного спорядження.

Сауни, басейни
- Водно-спортивний комплекс санаторію «Карпати». Басейн.Сауна.
- Інфрачервона сауна. Оздоровчий комплекс «Соляна печера»
- «Юрмала – SPA»
- «Баня на дровах»

Кінний спорт
Кінно-спортивна база «Галоп». Санаторій «Полонина»
 
Кінні прогулянки по місту
- стоянка на головній площі

Спортивний магазин
-  «Все для спорту, туризму та рибальства»
вул.Суховоля, 20, тел.8-067-983-10-17, 10:00-18:00, нд-вихідний.

Кінотеатри
- «Злата»
- «Мілленіум 2»

Розважальні центри
- Палац Культури ім.Т.Шевченка
- Розважальний центр «Мілленіум 2»
- Розважальний центр «Ого!»
- Дискотека «Від гвинта»
- Диско-паб «Абордаж»

Бари
- Пивний бар «Бочка»

Книгарні
- «Книги»
вул.Бандери, 2, тел. 8(03247)5-15-19, нд-вихідний.
- «Українська книгарня»
вул.Стебницька, 70, тел. 8(03247)5-23-35, нд-вихідний.
-  є книжкові розкладки на сувенірних ринках

Сувеніри
сувенірні ринки:
- бульвар Ю. Дрогобича, центральна алея
- алея біля центрального кювету
сувенірні магазини
- «Вишиванка»
- «Світ сувенірів»
- «Шарм» (будівля «Укртелекому»)
- «Музей народного художника України М.Біласа»


9. БЕЗПЕКА
Лікувальні заклади, травмпункти
-   Міська лікарня, вул. Данилишиних, 84, тел. 8(03247)5-14-45 – реєстратура
-   Стоматологія, вул.Стебницька, 76, тел. 8(03247)6-89-60, сб, нд-вихідні
-   Курортна поліклініка №2
-   Бальнео-озокеритна лікарня №2
-   Мед-Палас

Аптеки
-   вул. П.Сагайдачного, 16, тел. 8(03247)6-70-42, цілодобово
-   аптечні кіоски є в кожному санаторії

Черговий УМВС
- вул. Мазепи, 21, тел. 8(03247)5-15-02

ДАІ
- вул. Симоненка, 12, 8(03247)5-06-55
 
10. ІНШІ СЕРВІСИ

Магазини
- супермаркети:
- «Фуршет» (торговий центр «ТКС»)
- «Колібрі»
- «Барвінок»
- «Рукавичка»
- Торговий центр (ЦУМ)
- продуктові магазини:
- «Продукти. Алкоголь»
- «Сова»
- фірмовий винний магазин «Масандра»
- спеціалізовані магазини:
-  «Все для спорту, туризму та рибальства»
вул.Суховоля, 20, тел.8-067-983-10-17, 10:00-18:00, нд-вихідний.
- ринок

Зв'язок
- пошта
вул. Героїв УПА, 11, тел. 8(03247)6-86-87
- «Укртелеком», інтернет
вул. Героїв УПА, 11, тел. 8(03247)5-37-37, 6-69-07
- телефонна довідка
8 (032) 990-91-11

Автосервіс
- АЗС
- «ОККО», вул. Дрогобицька, 35а
- «WOG», вул. Івана Мазепи, 25б
- «Укрнафта», вул. Стебницька (в кінці)
- автостоянки
- вул. Івана Мазепи
- вул. Стебницька
- автомийки
- вул. Стебницька (початок)
- авто ремонт
- «Трускавецьсервіс», вул. Івана Мазепи, тел. 8(03247)5-30-78
- Автосервісне підприємство, вул. Стебницька, 9
- евакуатори
- в області цілодобово, тел. 8 (095) 587-87-87, 8 (067) 392-52-05, 8 (067) 340-15-97
- «112 Україна» , тел. 8(0322)648-628

WC:
- головна площа, біля бювету
- в парку

вид на Карпати з номеру санаторію "Кристал"


2 коментарі:

  1. - «Вавілон» (класні шашлики, однак жива музика у стилі «сільське весілля 90-х»)що це за такий музичкий критик написав. та ти в музиці розумієшся як баран на зірках. нормальна кабачна там музика. багато українського репертуару. і ніякої весільної музики. не знаєш - не пиши........

    ВідповістиВидалити
  2. Просто цікаво, чому про Вавілон є коментар, а про інші кабаки - ні слова?????? Чим Вавілон заслужив такої уваги???? А особливо музика????(точніше стиль музики "Сільське весілля 90-х") Ви, шановний, або не були на весіллі в 90-х в селі (особливо глухому), або не були в Вавілоні і не чули музики....

    ВідповістиВидалити