пʼятницю, 8 квітня 2011 р.

"Космічна Одіссея 2011" у Мистецькому Арсеналі, Київ

Виставка відкрита щодня з 6 по 28 квітня від 11:00 до 20:00.
Місце Мистецький арсенал

Мистецький арсенал відкриває Міжнародний тиждень сучасного мистецтва масштабним проектом "Космічна Одіссея 2011". У програмі проекту – не лише художня виставка понад 100 сучасних українських та іноземних художників, а й експозиція космічних артефактів, окрема кінопрограма, мистецький та науково-популярний лекторій, дитяча програма та зустрічі з легендарними мистецькими персоналіями. Куратор проекту – Олександр Соловйов....

У рамках "Космічної Одіссеї 2011" відбудеться зустріч із Джо Герхардтом, учасником британської мистецької групи Semiconductor, яка вперше приїжджає в Україну з відеоінсталяцією Black Rain ("Чорний дощ").

Проект "Чорний дощ" створений з візуальних даних, зібраних супутником під час сонячної місії STEREO. Це унікальне відео відображає рух сонячного вітру та викидів коронарної маси, що рухаються в міжпланетному просторі у напрямку до Землі, обертання планет і комет навколо Сонця. На відео їх можна спостерігати у вигляді фонових зірок і Чумацького Шляху, що проходить повз.

Обов’язкова попередня реєстрація за телефоном (044) 288-52-26 або електронною поштою pressa@artarsenal.in.ua.

Проект "Космічна Одіссея 2011" узагальнює спроби людини як творця усвідомити своє місце у Всесвіті, упорядкувати хаос світостворення та розширити власні світоглядні межі, зазираючи в майбутнє. Саме в опозиції до неменш одвічної категорії "хаосу" проект покликаний зосередитися на спробах людини логічно впорядкувати дійсність художніми засобами, тобто міфологізувати та естетизувати своє буття. Ідея проекту резонує з сентенцією Арістотеля про Космос як "найвеличніший витвір мистецтва".

Проект апелює не лише до Людини у Всесвіті, а й до внутрішнього світу людини, тобто "мікрокосмосу". Космос як міф, як універсум, як мрія, як політ, як передчуття, як інша реальність – тема залишає учасникам проекту найширше поле для власних інтерпретацій та охоплює регістр від космогонічного до футурологічного.

На майданчику арт-центру представлено роботи понад 130 українських та зарубіжних митців. Так, столичний глядач уперше побачить роботу відомої іспанської художниці Алісії Фраміс “Втрачений космонавт”, котра зобразила, як космонавт вписався б у реалії нашого життя, та відеоінсталяцію Black Rain британської групи Semiсоnductor, яка використала візуальні дані супутника, зокрема рух сонячного вітру і коронарної маси до Землі. Одна з центральних робіт художньої композиції — всесвітньо відома скульптура “Космонавт” Олега Куліка.
Відвідувачі виставки можуть побувати і в 25-метровому світловому тунелі-інсталяції українського художника Олексія Сая, яку він назвав “Time to say good-bye!”, і побачити справжню документальну космічну картографію. Це зйомки галактик, офіційно надані для виставки NASA (США), а також фотосерія “Космос. Pole to Pole”, зроблена у відкритому космосі російським льотчиком-космонавтом Юрієм Лончаковим.

До експозиції увійшли унікальні експонати з космічних музеїв, які збирали по всій Україні. Так, на вході гостей зустрічає спускова капсула. Крім численних макетів супутників, апаратів і “космічної їжі”, відвідувачі уперше побачать магнітофон-програвач, який був з Юрієм Гагаріним під час першого польоту. Саме з його запису світ почув: “Ну все, поїхали!”.

Під час виставки в “Мистецькому арсеналі” діятиме кінолекторій, де буде презентовано понад 50 документальних і науково-популярних фільмів. Зокрема відбудуться прем’єри художнього фільму про Гагаріна “108 хвилин” (режисер Бата Недіч).

12 квітня, у день річниці польоту Юрія Гагаріна в космос, німецька група Roсhus Aust/Re-Load Futura презентує візуальний концерт-перформанс, присвячений 108-хвилинному перебуванню у невагомості під час першого польоту Гагаріна. Також відбудеться нагородження переможців конкурсу дитячого малюнка “Космічна Одіссея 2011”, які також можна побачити в експозиції.

Немає коментарів:

Дописати коментар