понеділок, 1 лютого 2010 р.

Позитивний Київ: цікаві скульптури і не тільки!

-->
Автор тексту: Ярослава Коротецька
1. Кіт з виделок
м Золоті ворота
http://www.geoclub.in.ua/?p=397
Маршрут нашої екскурсії проходить повз маленькі за розмірами, але великі за новаторством і незвичайністю скульптури Києва. За них ми маємо дякувати організації «Київська ландшафтна ініціатива».
Дана організація була створена в Києві 2 роки тому. Діяльність спрямована на те, щоб зробити нашу столицю привабливішою. І найбільша увага приділяється тому, щоб скульптури несли в собі позитив. А кожен, проходячи повз, зміг посміхнутися і  переконатися, на скільки життя переповнене дивовижних моментів.
На даний момент організація «Київська ландшафтна ініціатива» втілює в життя проект «100 котів Києва».
Цей проект полягає в тому, що в Києві будуть встановлені статуї 100 зовсім різних котів. Вони будуть відрізнятися і розмірами, і стилем, і матеріалами з яких зроблені. Тож скульпторам не мало доведеться поламати голову, щоб вигадати для цих котів 100 матеріалів.
Автор цього кота  Костянтин Скретуцький - київський художник-скульптор, роботи якого в Києві є дуже популярними.
 Що стосується самого кота, то його каркас виготовлений із дерева і обліплений виделками.  Ідея з використанням виделок була взята з попередньої роботи автора, яку ми побачимо трохи згодом. І ще цікаво знати, що на цьому котику виделок аж 700…

2.           Мідний кіт
м Золоті ворота
Пантюша. Так звати цього кота. Його прототипом був справжній кіт, який наприкінці 90-х мешкав при ресторані "Пантагрюэль".  Цей четвероногий талісман ресторану відрізнявся приємним характером, за  який його обожнювали  і персонал, і відвідувачі. То всі вони на власні кошти встановили бронзову статую Пантюши, автором якого став Богдан Мазур.
Але, на жаль, реальний  герой помер у 1997 під час пожежі, та скульптура залишилася, як пам'ять про милого кота Пантюшу.
 До речі, при встановленні скульптури не обійшлося без пригод. Камінь, на якому встановлено монумент Пантюші – не простий,  це камінь із золотих воріт. Тож влада була проти встановлення скульптури, мотивуючи це тим, що після її встановлення  всі перестануть звертати увагу, на камінь.
Ще однією особливістю даної скульптури є те, що кіт виконує бажання. Для цього потрібно доторкнутися до його хвоста і вух. А  добрий  кіт все виконає.

3.           Кіт на дереві
м Золоті ворота
Дана скульптура є частиною серії вже відомого  вам проекту «100 котів Києва», і є другим мешканцем міста після Пантюши.
Автор - Костянтин Скретуцький. До речі, більшість робіт, які він  виконав, з дерева, а це не дуже довголітній матеріал. Та скульптор не бачить в цьому негативних рис, і навіть навпаки вбачає  переваги, адже з часом змінюються смаки. А зруйнування даних скульптур стане стимулом або для нього, або для інших майстрів створити нові, і можливо навіть кращі, ніж теперішні.




4.           Відбитки рук
м Золоті ворота
Пам’ятник Ярослава Мудрого відомий всім.
Кияни, жартуючи, називають його «мужик з тортом».
Та далеко не кожен знає одну його особливість – відбитки рук на спині. Автором цього ескізу є Кавалерідзе. Насправді, він планував встановити зовсім інший монумент. А це був лише пробний ескіз, який згодом знайшли в майстерні автора і встановили (вже в роки незалежності).
Чому саме на спіні знаходяться відбитки рук ніхто так і не знає. Та скоріш за все, скульптору теж захотілося залишити свій слід в історії.

5.           Дві бабки 
Парк Ольжича  
Всі роботи в цьому парку були створені в 2007 році.
Що і можна вважати початком роботи «Київської ландшафтної ініціативи».
Автором даних скульптур є Олексій Шевченко.
З самого початку передбачалося створити не дві, а три стрекози. Та під час роботи, від дерева відламалася одна вітка. І зараз ми можемо бачити тільки дві стрекози, які дуже вражають своєю красою.

6.     Мавка
 Парк Ольжича
Автор Мавки, вже відомий Вам Олексій Шевченко.
Особливість даної скульптури полягає в тому, що коли скульптур почав створювати Мавку дерево було ще живим. І щоб не вкорочувати йому життя пан Шевченко до гіпсу (матеріалу з якого зроблено портрет) додав церазіт, що не дав і досі загинути дереву, і зберіг створену скульптуру.

7.           Літаюча корова
вул. О. Гончара
Дана скульптура була встановлена до 8 березня, та не подумайте нічого поганого. Ідея з створенням саме корови виникла через те, що скульптору Костянтину Скретуцькому на Новий рік (а це був 2009 рік – рік бика) подарували досить таки кумедну статуетку корови, що і стала прототипом цієї.
Цікавинкою скульптур Костянтина Скретуцького є те, що скульптор полюбляє використовувати і поєднувати між собою різні матеріали. З багатьма такими незвичними поєднаннями ми ще зустрінемося.
А зараз, придивившись, можемо помітити, що крила в цієї корови зроблені… з ложок.

8.           Ворони
Вул. Рейтарська 9
В одному з двориків центрального столиці живуть три ворони - Кирил, Карлуша і Корбін. Птахи потрапили до цього міста з різних і невтішних обставин.
Корбіна привезли мисливці, знайшовши пораненим в лісі. Зі слів господаря, тоді і думки про клітку не було, Корбін жив на дереві, прив’язаним на 50-метровій мотузці. І коли він злітав всі місцеві голуби розлітались, хто куди.
 Клітку почали будувати, коли через рік з’явився другий птах -  Карлуха (його принесли кияни, сказали, що він випав з гнізда).
Ще через декілька років принесли з зоопарку помираючого Кирила. Вилікувавши молодих воронят, господар не став відпускати їх на волю, побоюючись, що птахи в дикій природі не виживуть.
От тепер ми і маємо таку цікавинку.

9.           Їжачок в тумані
Перехрестя вулиць Золотоворітської, Рейтарскої і провулку Георгіївського
Можна без перебільшень сказати, що це – найвідоміша робота «Київської ландшафтної ініціативи». І поки не забула, хочу звернути вашу увагу на логотип цієї організації - це фотографія Києва з космосу, що схожа на профіль людини.
Про їжачка можна розказати безліч цікавого. Перш за все, цей їжачок з радянського мультфільму «Їжачок в тумані», а встановлений він тут і підписаний, власне, «Лошадка» через монумент «Захисникам кордонів Вітчизни», що знаходиться по інший бік вулиці. Скульптор Костянтин Скретуцький цим їжачком ніби знущається над статуєю коня, що стоїть навпроти. Адже в даній статуї не витримані ні пропорції, ні форми, і взагалі не зрозуміло, як той козак сидить на коні.
Каркас їжачка дерев’яний. На виготовлення такого каркасу йде максимум 2-3 дні. Та от на те, щоб зробити йому голочки з цвяхів пішло аж півтори місяці!  Бо цвяхів тут  з самого початку було майже 5 тис, і кожен прикріпляли окремо, і руками…

10.        Балерина
Перехрестя вулиць Стрітенської і Стрілецької
Як ви встигли помітити, ця скульптура є ще однією роботою організації  «Київська ландшафтна ініціатива».
Взагалі ініціатором перетворення старих дерев на скульптури, і на перших етапах роботи організації її головним і єдиним джерелом фінансування був, ну і зараз залишається, Володимир Васильович Калинка.
Створив цю балерину Костянтин Скретуцький. А історія її створення дуже цікава. Спочатку автором було сплановано зробити тут сірник. Вже було випиляно сам стержень сірника, замовлено його шапочку, та невідомо хто повісив на дереві прохання: немов десь в одному з цих будинків живе відома київська балерина, було навіть вклеєне її фото, і як вже зрозуміло, прохалося встановити тут балерину. 
Костянтин Скретуцький швидко скасував замовлення на сірник, і приступив до роботи. Так як скульптор обожнює поєднувати різні матеріали і використовувати їх не тільки в своєму конкретному призначенні, то ідея з пачкою виникла практично моментально. Це – будівельна сітка для цементу.

11.         Ослик з возиком
Пров. Рильський
З усіх дерев, що ми сьогодні бачили це єдине, що було знищене ще задовго до створення організації  «Київська ландшафтна ініціатива».
Та ініціатори цього проекту не могли залишити дерево без уваги, адже, як ви бачите, воно досить таки велике і до того, як тут було встановлено ослика, машини постійно заїжджали на нього.
Ідея з створенням саме ослика і, найголовніше, з возиком, виникла завдяки тому, що це елітний район, і мешканці ближніх будинків мають далеко не дешеві машини.
Тож скульптор Костянтин Скретуцький цим осликом ніби нагадує їм що раніше люди пересувалися за допомогою такої тяглової сили.
Ще хочеться зазначити такий факт про Костянтина Скретуцького, що скульптор намагається створити свої роботи так, щоб люди могли «взяти в них участь»: Щось зробити, а не просто споглядати і милуватися.
От ,наприклад, ослик: на нього можна сісти, або за хвостика потягти, або у возика залізти.


12.        Дзвоники
Пейзажна алея
Даний проект було створено Костянтином Скретуцьким до Пасхи минулого року. Спочатку передбачалося встановлення 8 великих і 30 маленьких дзвоників.
 Коли вони прикріплялися, зібралося багато місцевих мешканців, яких непокоїло навіщо все це робиться. Виникало багато запитань, дивувань.
До речі коли дує навіть не дуже сильний вітерець, то прислухавшись можна почути як вони дзвенять.
 І ще один момент – маленьких дзвоників тут не 30. Серед глядачів знайшлась одна смілива жінка, що не побоялась попрохати одного собі. Скульптор не зміг їй відмовити, тож тепер маленьких дзвоників тут 29.

13.        Кіт – лавка
Пейзажна алея
Спочатку встановлення лавочки планувалося до Дня Києва, та вчасно цей подарунок встановленим не був, не встиг висохнути. Тож встановили його трохи згодом.
Першою така ідея виникла не з котом, а із зайцем,  якого ми теж вже можемо побачити. Та оскільки зараз діє проект 100 котів Києва, було зроблено ще й кота.
Про лавочку цікаво буде знати, що  в спеку в ній завжди прохолодно, а звуки і слова, промовлені у ній, відбиваються луною.
Та дуже цікавим є…зображення лавки в профіль. Можна побачити відкриту пащю з якої тирчать ноги.

14.     Інші скульптури на Пейзажній алеї 
















Карта цікавих пам'ятників Києва


Переглянути Київ. GeoClub.ua на карті більшого розміру

Далі буде...

1 коментар:

  1. Читая это невозможно не ржать. ))) Насколько все-таки убогим и смешным выглядит русский язык, который разбавили польскими словами и назвали "украинским". Ох, такое чувство, что ребенка-дауна пытались научить говорить как человека, но он путает и перевирает слова. )))

    ВідповістиВидалити