четвер, 16 квітня 2009 р.

Шацьк і його поозер'я

Шацьк – центр блакитних очей Волині – єдиного району нашої держави, в якому площу озер можна порівнювати з площею суходолу. Поряд знаходиться найглибше озеро України Світязь – 58 метрів (вдля порівняння максимальна глибина Азовського моря – 16 м), а також 150 великих та маленьких озер, названих Шацькими.

Шацький район унікальний ще й тому, що більшу його частину займають території Шацького національного парку, створеного в 1983 р. для збереження краси справжніх поліських ландшафтів - озер карстово-льодовикового походження, соснових лісів, розмаїття флори і фауни Волині.

Фото: >>>


1. Історія міста

Перша згадка про Шацьк відноситься до 1410 року, коли польський король Ягайло послав мисливців до Шацьких лісів для заготівлі м"яса на військові потреби. В 1595 році Шацьк згадується у документах як містечко. За люстрацією 1564 року Шацьк ( в люстрації називається Шечко) налічував 35 дворів тяглих селян, 7 городників, 3 комірники і 33 рибалки. Всі ці категорії населення перебували на становищі кріпаків. Загальна сума податків з села визначалась в розмірі 419 злотих і 29 грошей на рік.

В 1812 році Шацьк в складі північно-західної Волині зазнав навали Наполеонських військ. В середині вересня 1812 року Шацьк був визволений від французів.

З 1768 по 1849 рік селище належало родині феодала Браницького. Пізніше царські власті конфіскували землі Браницького і селяни Шацька набули статусу державних. З початку викупу земель поглиблюється майнова нерівність. За люстрацією 1874 року з 305 дворів лише 43 одержали "повний наділ" , 186 півнаділу, решта і того менше. В 1906 році в Шацьку налічується 428 дворів і 2886 чоловік населення.

В період Першої світової війни багато господарств були змушені евакуюватися до Росії. Їх повернення назад затяглося на роки. Жовтнева революція в Росії докотилася і до Шацька. За спогадами старожилів і архівними документами в Шацьку діяв ревком.

З кінця 1920 року по вересень 1939 року Шацьк входив до складу панської Польщі.

17 січня 1940 року Шацьк став районним центром, а в березні цього ж року відбулися вибори до місцевих рад....

Детальніше…


2.
Варто відвідати в місті

- Музей Шацького Національного Парку

- Місцевий ринок


3.
Варто відвідати поза містом

- Озеро Світязь – так званий "Український Байкал", найглибше озеро країни, що поступається площею лише лиманам на Одещині. Озеро має дивну здатність до самоочищення завдяки потужним джерелам, що бють з підводних карстових воронок. Про цілющі властивості світязьчанської води знали багато століть тому, коли вивозили її спеціально для косметичних цілей в варшавські салони. Навіть тепер, незважаючи на масовий наплив відпочиваючих, воді вдається зберігати вражаючу прозорість. Дно озера можна легко оглядати на кількаметрововій глибині...

Специфічною рисою озера є поступове зростання глибини - тепле і добре прогріте до піщаного дна мілководдя тягнеться сотні метрів від берегової лінії, а тому це ідеальне місце для купання дітей. Коли ж ви самі захочете поплавати,- будете змушені довго чалапати по воді. А коли нарешті зайдете по шию, дно озера швидко "пірнає" вниз... кудись туди... до своїх рекордних глибин.

Для туристично-рекреаційних цілей використовується (на щастя..) лише частина берегової лінії - особливо відомі пляжі урочища Гряда та Куточку Рибалки, які в сезон просто кишать пляжниками з Волині та сусідніх областей. Це найкращий варіант для шанувальників спілкування, нових знайомств і шумного куражного відпочинку. Гарний окультурений пляж знаходиться в санаторії "Шацькі озера", але туди найдовше добиратися.

Менш людне місце для купання - сільський пляж. Пісок лише в безпосередній близькості до лінії води, далі від берега розкинулись травяні луки і заболочені ділянки. Публіка більш тиха і сімейна, адже її в основному складають відпочиваючі в приватному секторі села. >>>

- Острів на Світязі - волинський письменник Віктор Лазарук найкраще передав почуття, що виникають при погляді на острів, що велично стоїть посеред озера: "У кожного, хто побуває на Світязі, виникає бажання ступити на зачарований берег острова, на ту золоту смужку землі, що тоне в темно-синіх далях розколиханого озерного простору...Золотим стогом осунулося за лісом сонце. Дивимось на північ, де на горизонті тоне острів, у вечірніх сутінках знову схожий на середньовічний замок. Озеро шумить і шумить, ніяк не вляжеться спати. А вітер несе до берега нові, свіжі покоси хвиль. І здається, що там, у темряві, пливуть і пливуть із сіном на човнах «водяники» і «світязянки». І линуть звідти таємничі голоси, сплески, шарудіння і глибоке зітхання..."

В народі це зачароване "око Світязя" називають романтичним "Островом закоханих", або не зовсім романтичним "Островом Космонавтів" (адже тут була база відпочинку радянських космонавтів, серед відвідувачів якої памятають і Юрія Поповича)

- Затока Лука - затока озера Світязь, що зєднана з ним вузесеньким перешийком і є Світязем в мініатюрі. Село Світязь розкинулось якраз між цією затокою на сході і вигином берегової лінії головної улоговини озера на північному-заході. Найкраще оглядати водойму з човна на світанку, або на заході сонця. Затока дуже мальовнича. Біля берегів ростуть водяні лілеї та кувшинки. Крізь зарослі очерету прориваються, сільські місточки, побудовані господарями прибережних хат. Чудове місце для рибальства. А на східному березі, навпроти села, є невеличкий тихий мис, на якому можна відпочити від шуму Світязьких пляжів і не гірше покупатись.

- село Світязь. Петропавлівська церква (1846р.). За історичними джерелами, власниками села Світязь у ХVІ-ХVІІ століттях були волинські князі Сангушки, поборники православ'я. Фундатором багатьох храмів волинської землі був князь Федір Сангушко. Відомим є його вклад у спорудження храму Святого Миколая у Милецькому монастирі. Володіли Світязем та прилеглими землями відомі історичні особистості. Так, указом польського короля Яна Казимира від 6 липня 1659 року Любомльське староство, у тому числі й Світязь, стало вотчиною київського воєводи гетьмана Івана Виговського, а після його смерті перейшло до сина Остапа. Виговські володіли цими землями до 1678 року. З 1775 року Любомль з прилеглими землями був переданий у володіння графу Францішеку-Ксаверію Браницькому. За одним із переказів саме граф Браницький дозволив рубати ліс для будівництва храму. Отже, дерев'яний храм у селі Світязь був побудований в останній чверті ХVІІІ століття з фундації Браницьких.
Це, власне, був перший храм, опис якого ми маємо. У клірових відомостях від 25 грудня 1796 року про церкву святих Петра і Павла повідомляється, що храм був дерев'яний, старий, але до священного служіння придатний. У селі Світязь нараховувався 101 двір і проживало 508 душ парафіян. Приписними до Світязької церкви були села Смоляри і Голядин. Всього парафіян з приписними селами нараховувалось 643. У клірових відомостях за різні роки можна простежити кількість парафіян у Світязькій церкві. Так, станом на 31 грудня 1804 року церква мала 708 парафіян, а в 1811 році - 567, у 1813 - 682.
Страшним лихом для дерев'яних храмів Волині в усі часи були пожежі. Не оминула лиха доля і Петропавлівську церкву. Трагічним став день 22 січня 1834 року, коли храм знищила пожежа. За переказами вогонь поширився від незгаслої свічки. Вдалося врятувати лише дещо з церковного начиння, книги, церковні документи, зокрема, метричні книги, починаючи з 1799 року. Однак, село не могло існувати без церкви. І вже у 1835 році селяни побудували каплицю Святого Петра і Павла. Каплиця знаходилась на східному березі озера Світязь. Правдоподібно, що саме на цьому місці на початку сорокових років ХІХ століття графом Владиславом Браницьким було розпочато будівництво мурованої церкви. Спорудження храму по смерті графа завершила його дружина - графиня Роза Станіславівна Потоцька. Родина Браницьких побудувала ще ряд храмів на Волині, серед них у Шацьку та Головно.
У 1846 році Петропавлівська церква у селі Світязь була освячена священиком отцем Євфимієм Пінькевичем, який багато років прослужив у храмі. (за матеріалами статті Валентини Штинько, Євгенії Ковальчук) >>>

Найкращий варіант для сімейного відпочинку - проживання в приватних оселях зеленого туризму в селі Світязь. Оголошення "Здаю кімнати для відпочинку" на кожному другому помешканні села. Мінус - трохи прийдеться пройтись, щоб дістатися озера.

- "Куточок рибалки" - так називається територія що тягнеться вздовж південного берегу оз. Світязь від села до пансіонату Шацькі озера. Найпопулярніша рекреаційна зона, що складається з піщаних пляжів, зарослів очерету, пострадянських і новочасних баз відпочинку, гігантських наметових містечок, що наводять на думку порівняння з поселеннями хіппі в Силіконовій долині... Місцина шалено популярна особливо серед молоді, завдяки дешевизні відпочинку ( на відміну від Гряди, сервісна інфраструктура тут менш розвинута, є тільки кілька маленьких магазинчиків з найнеобхіднішими товарами і стихійний базарчик вздовж шосе). Місцина ідеальна для масових виїздів компанією, невибагливою до вигадок цивілізації. Основні заняття: купатись, пити пиво з друзями прямо на пляжі і заводити нові знайомства. Щоб розслабитись і нормально позасмагати в гарячий сезон, потрібно мати залізні нерви - велика щільність тіл на метр квадратний...

- Урочище «Гряда» - більш облаштована рекреаційна зона на східному березі оз.Світязь, на якій одна за одною розташовані більш ніж 70 баз відпочинку, в основному державних і комунальних підприємств і установ Волинської та Львівської області. На околицях Гряди розбудовуються і сучасні приватні відпочинкові комплекси. За смугою спільного піщаного пляжу простяглася поділена між базами зона з будиночками і вагончиками серед соснового лісу, між якими прокладені затишні алеї. На кожній базі багато альтанок, лавочок та різних форм малої архітектури, характерних для часів розвинутого соціалізму. Далі проходить смуга головної вулиці Гряди, вздовж якої зосереджені кафе, диско-бари, їдальні на будь який смак. На невеличкому ринку можна придбати у місцевих жителів всі необхідні речі для відпочинку, а також сувеніри, ягоди, гриби, рибу... Плюси: наявність затишного лісочку, в якому можна сховатись від спеки, краще розвинута туристична інфраструктура. Мінуси: для довгострокового відпочинку важче знайти місце для проживання, адже для проживання на базах потрібно дістати профспілкову путівку, нові приватні туристичні комплекси досить дорогі, якщо вам необхідний тихий відпочинок - вам не сюди - шумна музика з оточуючих барів і веселі сусіди можуть не давати вам заснути впродовж усієї ночі;-)

- Озеро Пісочне >>>

- Озеро Перемут >>> , фото

- Озеро Луки >>>

- Озеро Пулемецьке >>>

Група малих озер:

- Озеро Острівянське >>>

- Озеро Соминець >>>
- Озеро Кримне >>>

- Озеро Линовець >>>

- Озеро Карасинець >>>

- Озеро Плотиччя >>>

- Озеро Озерце >>>

- Озеро Мошне >>>


4. розташування і транспорт

- Місто Шацьк – адміністративний центр найбільш заозереного району України - розташоване у най північно-західнішому куточку Волині. Звідси можна легко дістатися як до Польщі, так і до Білорусі. ( Карта району >>> Топографічна карта Шацьких озер >>>)

До Шацька можна дістатися автобусами та маршрутками з Ковеля, що є великим залізничним центром України. Ковельська автостанція знаходиться поблизу вокзалу, на протилежному щодо колій боці. Також гарне сполучення з Трускавцем, Львовом, Червоноградом, Нововолинськом, Володимиром-Волинським, Луцьком, Рівне.


5. Сезон, одяг та спорядження

- Не забувайте, що їдете на Полісся. Це український аналог Туманного Альбіону, якщо говорити про ймовірність дощів. Влітку може бути мокро і холодно..


6. Проживання


- Оселі зеленого туризму. За останні роки їх зявилось с.Світязь на будь-який смак і ціну. При виборі рекомендуємо орієнтуатись на такі деталі як близькість до пляжу, облаштування кімнати, режим використання кухні, можливіть отримувати готове харчування безпсередньо у господарів, можливість оренди човна тощо.

http://www.ozera.com.ua/private.html

http://www.svityaz-tour.com.ua/ua/accommodation.php


- Туристичні бази. Лишились після розпаду СРСР в урочищі "Гряда" і на "Куточку рибалки" біля с.Світязь. Перелік баз і їх контакти можна скачати на сайті Шацької РДА (кінець сторінки)


- Пансіонати, санаторії:

Пансіонат "Шацькі озера". На мальовничому південному березі найбільшого озера Світязь розміщений пансіонат “Шацькі озера” (486 місць).
У пансіонаті працює їдальня, бар, кафе. До послуг відпочиваючих спортивний зал, де можна пограти в теніс, більярд. На березі озера функціонує пункт прокату. Є сауна з послугами масажу. Телефон для довідок: 8 (03355) 2-51-12

Санаторій "Лісова пісня". На березі цілющого озера Пісочне функціонує санаторій “Лісова пісня” (440 місць). Цілюща вода, піщані пляжі і багата своєю різноманітністю природа сприяє лікуванню та відпочинку в санаторії. Провідним фактором у лікуванні є комплексна фітотерапія з використанням екологічно чистої місцевої фітосировини та цілющого меду. У санаторії працює специфічний фітобар, що вражає запахом лісових трав, відрізняється від усіх інших лікувальними чаями, наливками, настоями та відварами. Фітованни у санаторії унікальні: морські кисневі з вівсом, хвоєю, коров’яком, гречкою, чистотілом, розмарином, валеріаною. Особливо корисні тим, хто скаржиться на остехондроз або має дерматологічні захворювання, розлади нервової і серцево-судинної систем. Вперше впроваджено й фотогальванічні ванни, яким немає аналогів в Україні. Їх ефективність насамперед відчують ті, хто переніс інфаркт чи інсульт і потребує реабілітації, аби повернутися до повноцінного життя. В санаторії є одно-, дво-, а також напівлюксові одно- та двомісні й люксові дво- й тримісні номери. До послуг відпочиваючих спортивні зали, більярд, тренажерний зал. Є можливість відвідати капличку, де регулярно проводяться богослужіння. Замовити путівку і отримати інформацію про санаторій можна за телефонами: 8 (03355) 2-56-06, 2-55-75, 5-55-42.


- Наметові містечка

Урочище "Гряда". Північна околиця, за КПП.

"Куточок рибалки". Західна околиця.


7. Харчування

Якщо ви вирішили харчуватися самостійно, відпочиваючи на озерах, рекомендуємо відразу закупитися в Шацьку. Тут нормальний вибір, і ціни відчутно дешевші, ніж на місцях. В Шацьку є навіть супермаркет "Край" (біля шосе, що веде до села Світязь).

Оптимальний варіант - якщо у вартість вашої путівки входить харчуання, або є можливість харчуватись в господарів. Якщо ні - то мусимо вас розчарувати - сервіс масового харчування розвинутий слабо. Заклади, які пропонують обіди, можна перелічити на пальцях, а співвідношення ціна/якість залишає бажати кращого.


8. Рекреація, дозвілля, спорт

- Водний спорт (човни, катамарани)

- Волейбол

- Рибалка

- Екскурсії

http://www.ozera.com.ua/offer.html

- Пляжний відпочинок

- Гриби, ягоди, цілющі трави


9. Корисні лінки

- Сайт Шацької районної держадміністрації - http://www.shaadm.gov.ua/

- Туристична агенція "Світязь-Тур" - http://www.svitiaz.lutsk.ua/

- Місцеве Туристичне агентство - http://www.ozera.com.ua/offer.html

5 коментарів:

  1. :) Приємно згадати Світязь... справжній красень Природи.

    Величезний простір, дивовижна вода і не віриться, що то все - озеро... :)

    ВідповістиВидалити
  2. Все! Я знаю, куди майнути після замків Тернопільщини! =)

    ВідповістиВидалити
  3. Світязь і Шацькі озера - це поліська казка:-) Тільки тут можна посправжньому відчути Волинь.

    ВідповістиВидалити
  4. Спасибо за детальную информацию! Давно собирался, на День Конституции точно съезжу! Еще раз спасибо Роман!

    ВідповістиВидалити