неділю, 11 квітня 2010 р.

Типи рюкзаків: розмаїття варіацій


Окрім класичних видів туристичних рюкзаків, які використовуються в поїздках, походах та експедиціях, існує ціла купа різновидів наплічників адаптованих до функціональних потреб специфічних видів туризму.

Переглянемо  можливості, які надає нам туристична індустрія для легкого перенесення вантажу в найнезвичайніших мадрівках.



Рюкзак для мультиспорту


Рюкзаки для мультиспорту - максимально полегшені конструкції наплічників невеликого (до 30 літрів) обсягу. Деякі з них йдуть відразу в комплекті з питною системою. Основними вимогами до таких рюкзаків є мінімальна вага, зручність перенесення і хороша вентиляція спини та плечей.

Велорюкзак типу "штани"



Велорюкзак ("штани") - рюкзак, призначений для кріплення на багажник велосипеда. Деякі моделі "вело-штанів" забезпечуються лямками для перенесення рюкзака на спині. В інших ситуаціях первозити такий рюкзак на багажнику значно зручніше:-)

Наплічник для велосипедистів

Рюкзаки для велосипедистів дуже схожі на прогулянкові рюкзаки. У них робиться посилена вентиляція спини. На поверхні рюкзака застосовуються вставки з світловідбиваючих матеріалів, а іноді встановлюються маленькі ліхтарики-маячки.

Передбачається можливість кріплення до рюкзака велосипедної каски. У деяких моделях рюкзаків можна знайти вбудований фартух яскравого кольору, який покликаний захищати велосипедиста від зустрічного вітру та бризок, і робити його більш помітним на дорозі.


Рюкзак для сноубордистів та лижників

Рюкзаки для гірськолижників і сноубордистів мають невеликий обсяг, який розрахований на розміщення найнеобхідніших речей при катанні.

У таких рюкзаках часто є спеціальні кишені для рятувального спорядження від лавин, м'яка кишенька для маски, місця для кріплення лиж, сноуборду, шолому. Іноді гірськолижні рюкзаки забезпечуються додатковим входом зі спини, що дозволяє дістатися до вмісту рюкзак не знімаючи з нього сноуборд або гірські лижі.

На деяких моделях передбачені кріплення для льодорубу. Не так давно на гірськолижних рюкзаках деяких виробників з'явилася спеціальна спинка, що захищає при падінні.

Рюкзаки для скі-альпінізму



Рюкзаки для скі-альпінізму схожі на мультиспортивні рюкзаки, але мають кріплення для лиж та іншого спеціального спорядження.

Водний рюкзак

Рюкзак спеціалізований з великим об'ємом від 130 літрів. Служить для перенесення байдарок, та інших плавзасобів. Основні особливості: висота рюкзака не менше 130см для складання елементів каркаса, м'яка підвіска, відсутні додаткові кишені.

У комплект деяких байдарок входить рюкзак для перенесення, але він нагадує скоріше велику дорожню сумку. У продажу такі рюкзаки практично не зустрічаються, зазвичай доведиться замовляти його індивідуально.

Баули
Баул - це великий міцний мішок з лямками і численними ручками, що використовується в альпінізмі та гірському туризмі. В деяких баулах є блискавка збоку, однак класичний тип - це мішок з верхом, що затягується.

Баули першого типу використовуються при транспортуванні експедиційного вантажу, наприклад у поїзді, літаку або на в'ючних тваринах. Дуже часто на них ставлять велику міцну блискавку з натуральним висячим замком. Передбачається, що це дозволить відгородити вантаж від надто цікавих носіїв - просто так усередину вже не залізти, а різати баули й відверто щось красти в носіїв не прийнято.

Баули другого типу - для стінних альпіністських сходжень. Вони шиються з дуже міцної, водонепроникної, зносостійкої тканини. Тканина дублюється міцною стропою, що утворює силовий каркас. Всі стропи сходяться на вантажній петлі, за яку баул тягнуть нагору в піднебесся. Лямки потрібні на підходах до стіни від базового табору або на простих ділянках маршруту, коли тягти мішок волоком по зруйнованих пологих скелях набагато важче, ніж пронести його на плечах.

Джерела: Вікіпедіяwww.nezabarom.ua та власний досвід

Немає коментарів:

Дописати коментар