середу, 17 березня 2010 р.

Поради туристу: рюкзак - види і підвиди

Починаємо серію "Поради туристу" з підбору спорядження для походів та мандрівок.
Перше, що спадає на думку при плануванні подорожі - це рюкзак.

У наплічнику повинен поміститись увесь нехитрий скарб мандрівника, саме його прийдеться таліщити на плечах і безперестанку відкривати у пошуках необхідних речей.
Про те, як пакувати туристичний рюкзак, ми поговоримо пізніше. А поки що обсудимо проблему вибору рюкзака.

Рюкзак - види і підвиди

За об'ємом і функціями рюкзаки умовно поділяють на

ЧИТАТИ ДАЛІ - НА GEOCLUB.IN.UA
міські (об'єм до 35 л), штурмові або "альпіністські" (об'єм до 65 л) та експедиційні (об'єм від 65 л і вище).


Міські рюкзаки
Рюкзаки від 15 до 35 літрів не розраховано для походів з важким вантажем. У міських рюкзаків найчастіше немає каркаса, все навантаження доводиться на плечові лямки. Для збільшення комфорту в невеликих рюкзаках роблять анатомічну спинку і ушивають поясний ремінь. Рюкзаки від 15 до 35 літрів підходять для хайкингу, нетривалих походів та велопрогулянок

Альпіністські (штурмові) рюкзаки

Штурмові наплічники більш місткі (35-65 л), у них достатньо жорстка конструкція спинки і дуже міцний поясний ремінь. За рахунок особливої конструкції спинки і міцного поясного ременя рюкзаки "штурмового" виду  підходять для перенесення важких вантажів. Найчастіше вони використовуються для для альпінізму, скелелазіння і нескладних походів та радіальних вилазок зі стаціонарного табору.
  
Експедиційні рюкзаки

Експедиційні рюкзаки мають жорстку конструкцію спину, за рахунок якої знімається основне навантаження із спини. Рюкзаки з місткістю від 65 до 100 і більше літрів підходять для багатоденних походів. Якщо ви збираєтесь у справжню багатоденну мандрівку з наметом - вам однозначно необхідний саме цей вид рюкзака.


За матеріалом каркасу: алюмінієві, карбонові і сталеві

1) Алюмінієвий каркас рюкзаків
 Для виготовлення рюкзаків найчастіше використовується алюмінієвий каркас, такий каркас мало важить, витримує велике навантаження. У рюкзака з алюмінієвою рамою найбільш прийнятна ціна.

2) Карбоновий каркас рюкзаків
Крім алюмінієвого каркаса, в деяких рюкзаках використовується ще й карбоновий. Карбоновий каркас набагато легше алюмінієвого, та коштує у декілька разів дорожче.

3) Сталевий каркас рюкзаків
Надійний і дешевий, проте важкий і схильний до корозії в довгостроковій перспективі. Використовується рідше в сучасних рюкзаках.

Матеріал каркаса багато в чому визначає вартість рюкзака. Зазвичай, алюмінієва рама - це оптимальне співвідношення вага / ціна / якість, тому більшість рюкзаків мають алюмінієву основу.Карбонова рама найчастіше використовується для топових моделей рюкзаків, така рама значно легше алюмінієвої, дуже міцна, та коштує у декілька разів дорожче алюмінієвої.


За системою підвіски: фіксований розмір, не регулюється; фіксований розмір, регулюється; розрахована на різні розміри спини; система підвіски для дітей.

 Під системою підвіски рюкзака маються на увазі лямки і поясний ремінь.При виборі рюкзака дуже важливо звертати увагу на ці деталі, тому що саме від них  залежить комфорт при перенесення важких вантажів. Лямки не повинні бути занадто вузькими або занадто широкими. Оптимальною шириною плечових лямок прийнято вважати 6-7 см.Лямки можуть бути прямими, серповидними або мати S-форму. Найчастіше використовується S-подібна форма, тому що такі лямки зовсім не утрудняють руху. Лямки повинні бути підбиті м'яким матеріалом і покриті "дихаючою" сіткою для вентиляції, крім того, вони повинні бути максимально міцними, тому що саме плечові лямки тримають вантаж.

 Ще одна важлива деталь системи підвіски - поясний ремінь.Саме поясний ремінь бере на себе до 70% ваги вантажу, тому він повинен добре облягати стегна та поперек. Пояс не повинен бути занадто великим і широким. Це може заважати ходьбі й бути зовсім незручним при перенесення вантажу.Як правило на поясі є кишені, куди можна покласти ключі, кишенькові гроші, рукавички, запальничку і інші необхідні під рукою дрібниці.


Далі буде:
інші типи рюкзаків:
огляд фірм-виробників рюзаків
наплічники: рекомендовані інтернет-магазини
як вибирати рюкзак правильно?
як складати рюкзак правильно?

Немає коментарів:

Дописати коментар