середу, 28 липня 2010 р.

Як правильно пакувати рюкзак?

 Щоб відповісти на вічне питання  "Як правильно пакувати рюкзак?", критично обговоримо думку авторитетів, які пишуть різні туристичні книги, типу "Спортивний туризм".

Оскільки критикувати завжди легше, ніж придумати текст з нуля - ми з однієї сторони підемо по шляху найменшого спротиву, а з іншої - покажемо здобутки туристичної практики та розмаїття думок про методи пакування рюкзака.


Який спосіб пакування рюкзака обрати для себе - вибирати лише вам. Головне, ходити в походи :-) А там ваша спина сама підкаже, що для неї краще.

Проте, якщо Ви полюбляєте вчитися на чужих помилках - рекомендую прочитати цей пост.


Ширина дна повинна бути 25-35 см, що забезпечить більшу стійкість системи людина-рюкзак, бо центр ваги спакованого рюкзаку і людини знаходяться не на великій відстані.
[все правильно: рюкзак повинен щільно прилягати до спини, а не стирчати позаду як хвіст динозавра, для цього при складанні розподіляйте речі більш по бокам наплічника]


Центр ваги туриста і рюкзаків різної конструкції та пакування
Рис. 5.6. Центр ваги туриста і рюкзаків різної конструкції та пакування

Якщо рюкзак правильно спакований, то його центр ваги знаходиться низько, що теж додає стійкості
[УВАГА: це поширений міф серед туристів-новачків! Центр ваги повинен бути не знизу, а ПОСЕРЕДИНІ, БЛИЖЧЕ ДО СПИНИ]
Пакування рюкзака - дуже відповідальна та непроста справа. Перш за все треба пам'ятати, що всі речі повинні бути у рюкзаку. Руки повинні бути вільними, що забезпечує безпеку руху. 

Є різні підходи до того, як краще запакувати рюкзак. Головне дотримуватися принципу: скласти в рюкзак так, що він був плоским і високим, щоби притискувався до спини і не відтягував плечі назад. Одним словом, рюкзак повинен бути частиною тіла туриста і не викликати ніяких незручностей.

Пакування рюкзака починається з розподілу речей: м'які речі, важкі, об'ємні, незручної форми тощо. Заповнюючи рюкзак, треба запам'ятовувати, що де лежить. 

Речі, які можуть знадобитися незабаром, кладуть зверху.

[...або в верхній клапан клапан, або під клапан, або в кишені, або там, де можна легко розстебнути рюкзак блискавкою.]

Для зручності пакування і розпаковування рюкзака, для швидкого знаходження потрібних предметів, роблять так: в один великий поліетиленовий пакет кладуть спальний мішок та всі спальні предмети, в другий - весь одяг, в третій - продукти харчування, дрібні речі кладуться окремо. Доцільно дотримуватися системи при пакуванні рюкзака і при його розпаковуванні: кожна річ як в рюкзаку, так і в наметі повинна мати своє певне місце.
Правильне пакування рюкзака
Рис. 5.7. Правильне пакування рюкзака

Пакування доцільно виконувати, розстеливши рюкзак на підлогу вверх кишенями.
[іншими словами, кладемо рюкзак горизонтально на лямки]

Вздовж спинки кладуть теплозахисний килимок, на який розстелюють спальний мішок.
[в сучасних жостких конструкціях рюкзаків - це зайва дія, оскільки треба добре постаратись, щоб речі муляли в спину через металеву конструкцію. Теплозахисний килимок, тобто каримат більшість туристів прикріплюють збоку зовні рюкзака. Якщо є вільний об'єм можна каримат простелити вздовж усіх стінок - таким чином, ви не подряпаєте килимок об чагарники]

Важкі речі: запасне взуття, картопля, цукор, консерви (крім скляних) [???!!!!], мішечки з крупами тощо укладають на дно рюкзака.
[як ми вище казали - важкі речі кладемо не на дно, а по стінці, що прилягає до спини, найважчі речі - в центр спини. не вірите - спробуйте. вчу на своїх помилках]

Намет прив'язують знизу.
[логічно замість намета прив'язати каримат, а палатці місце всередині рюкзака: все-таки важлива річ, яку варто берегти в надійності та сухості]

Хліб, сухарі, печиво, упаковують зверху: вони менше зімнуться і покришаться.

Аптечку, флягу з водою, туристичну сокиру, ніж, запасні шнурки тощо пакують у кишені рюкзака.

Якщо є консерви в скляних банках, то їх доцільно пакувати в середину рюкзака поміж одягом, попередньо поклавши в декілька поліетиленових пакетів або в "чохли" - кружку, миску, котли.
[скляним банкам взагалі не місце в багатоденному поході, а у серйозні походи, де потрібно брати альп-спорядження люди не беруть навіть консерви, полегшуючи собі життя сушеним м'ясом]

Під клапан рюкзака кладуть штормівку, легку курточку та накидку.

Коли пакування завершено, треба перевірити форму рюкзака та довжину лямок. Не треба дуже сильно затягувати лямки: добре запакований і збалансований рюкзак сам буде добре прилягати до спини, а з затягнутими лямками йти буде важко."
[з розпущеними лямками іти ще важче, ІМХО. Так що, краще все-таки позатягувати усі лямки як слід і слідкувати за ними під час руху]

Від себе додам, що після того, як рюкзак спаковано і ви вийшли на маршрут, необхідно через 15-30хв. на першому привалі організувати "утряску рюкзака": перевірити лямки, симетричність навантаження, поправити всі речі, які створюють дискомфорт.

І ще одне: ідеально складений рюкзак, якщо його поставити вертикально, не повинен падати вбік або назад, а РІВНО ВПЕРЕД.

Гарних Вам походів!
 
Пости по рюкзачній темі :



 Далі буде:

огляд фірм-виробників рюзаків

наплічники: рекомендовані інтернет-магазини

як вибирати рюкзак правильно?

Також чекаю на Ваші відгуки, запитання та поради по туристичному спорядженню

1 коментар: