неділю, 10 липня 2011 р.

Пнівський замок

Пнів - село в Надвірнянському районі Івано-Франківської області, на схід від райцентру, що розкинулось нар річкою Бистриця-Надвірнянська. Перша писемна згадка - 1482 р.

У 2-й пол.16 ст. між селом і містечком Надвірна збудовано Пнівський замок, який ще називають замком Куропатвів - польських феодалів, які одержали ці землі від короля Владислава Опільського за військову службу. У плані - замок неправильний п'ятикутник з вежами Мінімальна товщина мурів - 1,5 м.


1621р. - відбувались напади селян на замок повстанців Степана Буклашка.

1648 p. - відбувались напади селян на замок повстанців Семена Височана.

поч.19 ст. - замок розібраний на будматеріал під будівництво броварні

з 2004 р. - повільно проходять певні реставраційні роботи. Нова кладка різко контрастує зі старою.

Руїни замку на пагорбі збереглися до наших днів. З замку відкривається чудовий вигляд на передгір'я  Горган. Ходять легенди про підземні ходи з Пнівського замку до Надвірнянського, а також навіть до Манявського скиту. Водій автобусу розповів, що сам бачив обвал на одній із вуличок райцентру, в якому виявили частину підземелля.

ЯК ДІСТАТИСЯ?

Крок 1 - Відразу  біля залізничного вокзалу в Івано-Франківську сідаємо на маршрутку до Надвірної. Ходять дуже часто. Більш ніж 4 рази на годину.

Крок 2 - в Надвірній перейти прямо а потім на право до автостанції на вулиці, з якої ходять автобуси на Пнів (увага в Надвірній на кожен напрям своя стоянка!). Попросити висадити біля замку, який знаходиться відразу за райцентром зліва від шосе.
Або ж пройти 2 км пішки в сторону села Пнів і, коли закінчиться місто, звернути наліво.


Переглянути Kornellio Trips на карті більшого розміру

Крок 3 - підійшовши до валів замку - можна взяти їх штурмом напряму, а можна цивілізовано обійти по довгому асфальтованому об'їзді, що огинає замок справа.

Ми свого часу вибрали перший варіант, бо не знали про другий. В цьому нам "підсобила" місцева бабуся, яку ми запитали дороги. Гарно ж все-таки поприкалувалась з нав'ючених рюкзаками баранців, що за її дружньою порадою в спеку подерлись крізь трави, городи а потім по 45-градусному підйомі вверх до жаданих руїн...

КОРИСНІ ЛІНКИ
http://uk.wikipedia.org
http://www.castles.com.ua/pnivzamok.html
http://ukraine.kingdom.kiev.ua/region/08/pniv.php
http://tutbuv.com/?p=1193
http://podorozh.info/?view=ob&kod=1483
http://tur.nadvirna.info/vpniv.html
http://ua.vlasenko.net/pniv/index.html






Немає коментарів:

Дописати коментар