вівторок, 27 грудня 2011 р.

ТОП-10 українських книг про подорожі. GeoClub.ua shortlist



На свята було б добре кудись вирушити помандрувати. А щоб з користю і приємністю згаяти довгі години в поїзді, маршрутці чи літаку непогано запастись якоюсь цікавою книженцією.

До вашої уваги ТОП-10 українських книг про подорожі від GeoClub.in.ua

№1. Юрій Андрухович. Лексикон інтимних міст. 2011

Збірка 111 історій про різні куточки світу, у яких довелося побувати автору, така собі художньо оформлена абетка спогадів, фантазій та міркувань, замішаних на географії. Це роман з географією – і в сенсі любовному, і в жанрі літературному. Нью-Йорк, Єнакієве, Берлін, Гайсин, Вінниця, Ізяслав, Львів, Ужгород,Тернопіль, Хуст, Чернівці, Цурюпинськ, Чернівці, Стокгольм, Париж, Лісабон, Краків, Женева, Ґуадалахара. Ці та інші міста в одну книжку, в один роман могло поєднати тільки життя чи Провидіння.

№2. Максим Кідрук. Мексиканські хроніки. 2009

Це не звичайна історія про далеку латиноамериканську країну. Це не туристичний путівник чи збірка порад для самотніх мандрівців. Ця розповідь - про велику Мрію, зухвалу та абсурдну, яка на пер-ший погляд здавалась нездійсненною, але яка врешті решт, завдяки безладній суміші віри та впертості, втілилась у життя. «Мексиканські хроніки» - захоплююча розповідь про те, як молодий українець, йду-чи за безумним покликом серця, рвонув на інший континент за дванадцять тисяч кілометрів від дому і наодинці пройшов Мексиканські Сполучені Штати від Тихого океану на заході до Карибського моря на сході. Друга премія літературного конкурсу «Коронація слова - 2009»

№3. Максим Кідрук. Подорож на Пуп Землі. В двох томах. 2010

Те Піто о Те Хенуа, що у перекладі з рапануйської мови означає "Пуп Землі", - найбільш далекий та неприступний шматок суші, відомий сучасному світові під назвою Рапа Нуї або острів Пасхи. Цей крихітний острівець, загублений у південній частині Тихого океану, попри нікчемні розміри та повну ізоляцію від решти світу колись давно став домівкою для однієї з найбільш загадкових цивілізацій в історії людства. Невелика групка людей на абсолютно безплідному острові розвинула культуру, рівної якій годі шукати у древньому світі.
Книга Кідрука - нова пригодницька сага, де йдеться про мовчазні гори, пекучі джунглі, холодну пустелю західного узбережжя Південної Америки, пройдені на шляху до заповітного острова Пасхи.

№4. Тарас Прохасько. Галичина FM. Порт Франківськ. Усе це є в збірці автора БотакЄ. 2010

Твори Прохаська по-душевному просто і тепло передають атмосферу сіл, містечок і міст Галичини, Карпат і Буковини такою, якою вона є. Географія майстерно змішується з часом та характерами простих і складних героїв з рідної для письменника землі. Після тихого і повільного прочитання до думок і рефлексій Прохаська про Галичину вже нічого додати, Бо так воно Є...

№5. Артем Чапай. Подорож із Мамайотою в пошуках України. 2011

Майже два місяці Артем Чапай провів за кермом мотоцикла, мандруючи Україною – від Коломиї до Луганська і назад. Зустрічним людям він ставив два запитання: «Про що ви мрієте?» та «Що для вас значить Україна?». Як відповідали на них звичайні громадяни, що трапилися Чапаю на довгій дорозі через Галичину, Буковину, Поділля, Черкащину, Київ, Полісся, Сіверщину, Слобожанщину, Донбас, Запоріжжя, Крим і Одещину, а також про пригоди автора під час подорожі ви дізнаєтеся, прочитавши цю книгу

№6. Артем Чапай. Авантюра. Практичні реалії мандрів по-бідняцькі. 2008

Історія романтичної подорожі Північною та Центральною Америкою. Під час подорожі Чапай залишав нотатки із враженнями у LiveJournal під заголовком «Волоцюга з леп-топом». В результаті Chapeye став популярним серед ЖЖ-юзерів: його «зафрендило» близько п'ятисот людей. По приїзді цей блог та деякі думки щодо пережитого лягли в основу сюжету книги. Загалом текст становить зібрані докупи роздуми та соціальні спостереження, описи особистих пригод часто відверто інтимного характеру. Географія пригод тільки додає пікантності: Мексика, Гондурас, Куба, Беліз...

№7. Ірена Карпа. Піца "Гімалаї". 2011

Карпа каже : «Ідея книги виникла під час мого першого великого гімалайського походу, на межі двох Мустанґів, Нижнього і Верхнього, коли ми, намагаючись втриматися на ногах, проходили Долиною вітрів до Чорної  ріки. Я наче побачила фінальну сцену фільму, який колись знімуть за цим, тоді ще не початим, романом. Нотатки до неї я збирала по всій Азії, від М’янми до Лаосу й Бутану, тому географія подій вийшла радше мітичною, ніж фактичною... 150 кілометрів пішки, нелегально перейдений кордон із Тибетом, відсвяткований на льодовику юбілей і фактично готовий текст».

№8. Сергій Жадан. Готелі Харкова: Антологія нової харківської літератури. 2008

"Готелі Харкова" - не просто антологія нової харківської літератури, що об`єднує твори більш як двадцяти авторів. Це певний путівник, котрий допоможе харків`янам та гостям міста краще відчути топоніми харкова, якщо припустити, що літературний текст є частиною топоніміки. Антологія об`єднує надзвичайно різних письменників, спільним для яких є хіба що навколишній ландшафт. Окремим розділом подаються адреси, телефони та короткий опис основних готелів міста, друкується карта автомобільних доріг, розклад залізничного руху та інша інформація необхідна подорожнім, котрі вперше відвідали Харків і залишились тут назавжди.

№9. Євген Марков. Нариси Криму. Картини кримського життя, історії та природи. 1872

Подорожні нотатки незаангажованого свідка, що прагне передати нам не лише свої враження від побаченого в Криму середини ХІХ ст., а й відчуття історичної присутності на цій території багатовікової культури Середземномор’я. Спочатку читач разом з автором проїде тогочасною Україною й очима неупередженого росіянина гляне на українське сільське життя, а далі – романтичний і загадковий Крим, одвічна суміш культур – античної, візантійської, татарської, турецької, слов’янської... І все це – осяяне високим білим сонцем, омите солоною чорноморською водою, переповнене пахощами кипарисів і лаванди...

№10. Сергій Жадан. Бiг-Мак та iншi iсторiї. 2011

Книга вибраних оповідань Сергія Жадана, написаних протягом останніх десяти років, події яких розгортаються в найрізномантніших закутках України та Європи. Збірка містить як тексти першої прозової книги автора «Біг Мак» (2002—2003), так і пізніші твори, датовані другою половиною 2000-х. Оповідання в книзі подані у хронологічному порядку, що дає можливість допитливому читачеві прослідкувати час та географію написання кожного з них.

Це мій власний супер-суб'єктивний список художніх україномовних книг, пов'язаних з мандрівками. Зверху ті, що пощастило читати, знизу - ті, про які чекають своєї черги.

А яку книгу про мандри поставив би на 1 місце ти ?

P.S. До речі, гарних свят, друзі ! І цікавого 2012 року, сповненого нових відкриттів.

2 коментарі: